Naše vánoční jedličky mají budoucnost, vrátí se do lesa

22. 11. 2019

UPOZORNĚNÍ (12. 12. 2019): Jedličky na všech našich prodejních místech jsou již vyprodané. Děkujeme za váš zájem a těšíme se zase za rok.

Po úspěchu předchozích dvou ročníků projektu Vánoční jedlička s budoucností opět zahajujeme v předvánočním čase prodej speciálních vánočních jedliček v květináčích. Nabízíme tak Pražanům možnost zvolit si za svůj vánoční strom takový stromek, který sice nesplňuje všechny náročné parametry dokonalého vánočního stromu, ale jehož zato po Vánocích nečeká smutný osud u kontejnerů nebo na skládce. Lesníci letos připravili celkem 300 jedliček, které bude možné na jaře vysadit buď na zahradu, anebo přímo do lesa mezi ostatní stromy. Společné vysazování bývalých vánočních jedliček jsme naplánovali na 4. dubna 2020 v Kunratickém lese.

vanocni_jedlicka_detail

Zhruba půlmetrové stromky pocházejí z lesní školky ve Staré Boleslavi. Při dodržení správného postupu (pomalá teplotní aklimatizace, zalévání a zajišťování vzdušné vlhkosti) by měly v pořádku zvládnout svůj náročný vánoční úkol ve vytopených pražských domech a bytech. A protože se nejedná o standardní vánoční jehličnany pěstované právě a pouze pro vánoční období, nýbrž o stromky běžně pěstované pro výsadby v krajině, měly by posléze úspěšně zvládnout i přesun do země na zahradě nebo v lese. Ten, kdo nedisponuje zahradou, kam by jedličku po zimě mohl zasadit, anebo ten, kdo chce stromku věnovat úplnou svobodu, může jej vzít v sobotu 4. dubna 2020 ve 14 hodin do Kunratického lesa, kde se budou bývalé vánoční jedličky pod dohledem pražských lesníků vysazovat. Jedličky se zde připojí ke svým předchůdkyním, které Pražané v lese vysadili letos a loni na jaře. Od pondělí 25. 11. 2019 si zájemci mohou stromky zakoupit na některém ze 3 prodejních míst v různých částech hlavního města: Pro jedličku mohou vyrazit do Zahradnictví Ďábliceběhem otevírací doby, do ekocentra Prales ve Kbelích – během otevírací doby nebo po předchozí domluvě na podatelně v sídle naší organizace (Práčská 1885, Praha 10 – Záběhlice).

Cena za jeden stromek je 100 Kč. Kromě stromku kupující obdrží i podrobný návod, jak se o jedličku během Vánoc starat. Naše akce je inspirována projektem Vánoční stromky zpátky do lesa, který již od roku 1998 v Brně realizuje Ekologický institut Veronica.

Jedle bělokorá v minulosti bývala naším nejhojnějším jehličnanem, v průběhu 20. století však z českých lesů takřka vymizela, a to hlavně kvůli nevhodnému způsobu hospodaření v lesích, vysoušení krajiny nebo průmyslovým imisím. Výsadbami mladých sazenic jí pomáháme postupně se do české přírody zase vracet. Její sazenice jsou pravidelně součástí každoročních výsadeb v pražských lesích.

vanocni_jedlicka