Lesníci v pražských lesích zpracovali hlavní škody po silném větru

3. 11. 2017

Naši pracovníci odstranili v tomto týdnu většinu škod, které o minulém víkendu v pražských lesích a parcích způsobil silný vítr. Všechny lesní cesty jsou v současné době již bezpečně průchozí. Upozorňujeme však návštěvníky lesů, aby i nadále dbali zvýšené opatrnosti a nevstupovali do míst mimo cesty, kde by mohl hrozit pád stromu nebo zlomení větve.

Silný vítr, který v neděli 29. října na území hlavního města dosahoval rychlosti až 94 km/h, v pražských lesích naštěstí nenapáchal příliš velké škody. Naši lesníci vyčíslili množství polámaných či vyvrácených stromů prozatím na cca 600 m3, číslo však ještě určitě upřesní při vyklízení dřeva z porostů. Nejvíce utrpěl Kunratický les a Modřanská rokle, kde se množství poničených stromů vyšplhalo přes 150 metrů krychlových. Menší škody postihly i pražské parky, kde jsme zaznamenali několik vyvrácených stromů a ulámané větve.

Vítr v pražských lesích ale neničil jen stromy, například v naší Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy v pražských Jinonicích odnesl střechu voliér, kde se léčí zvířecí pacienti. A větru se nevyhnul ani náš lesní zookoutek v Malé Chuchli, kde vítr poničil oplocení výběhu jelena siky.

kalamita