Kamarádi ježci mají svá zimoviště. S péčí nám letos pomohou i senioři

16. 11. 2018

Kdo nám to tu funí? Kdo vyházel seno z bedničky? Komu nejvíc chutnají červíci? Na všechny tyto otázky vám teď s radostí odpoví bezmála 470 žáků 9 pražských mateřských a základních škol a také 30 klientů Domova pro seniory SeneCura. Pracovníci naší Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy během listopadu rozvezou celkem 10 malých ježků do jejich náhradních domovů. Ve společnosti dětí a seniorů ježci přečkají mrazivé zimní měsíce, a až jaro zaklepe na dveře, společně ježky vypustíme do volné přírody. Čtvrtý ročník našeho projektu Kamarád ježek tak budeme mít úspěšně zahájen.

Ne každý ježek v naší přírodě má to štěstí, že do podzimu zvládne nabrat dostatečnou hmotnost k tomu, aby bezpečně v úkrytu přečkal zimní období. Pozdní ježčí mláďata zpravidla velikostí ani váhou nedosahují hranice přežití a před zimou tak končí v naší záchranné stanici. Náš projekt Kamarád ježek zapojuje do péče o malé bodlináče pražské mateřské a základní školy a nově také seniory. Z účastníků projektu se na pár měsíců stanou ježčí ošetřovatelé a sami se starají, aby ježkům nechyběla potrava, měli čistou podestýlku a domeček, kam se můžou uchýlit ke spánku. Součástí ježčí péče je i pravidelné vážení a vedení deníku, který mapuje ježkův zdravotní stav a zároveň obsahuje zajímavosti ze světa těchto drobných hmyzožravců.
Letošní čtvrtý ročník je pro nás výjimečný tím, že se kromě dětí do projektu zapojili také klienti z Domova pro seniory SeneCura v pražském Slivenci, kterým bude ježek až do jara dělat milou společnost. Jejich nový kamarád dostal jméno podle slavného českého hudebního skladatele: Jaroslav Ježek. Dvacítka seniorů, kteří přišli svého ježka přivítat, vytvořila velmi příjemnou atmosféru. Mnozí vzpomínali na chvíle, kdy se s bodlinatými zvířátky setkávali na svých zahradách a při procházkách přírodou, jiní viděli ježka poprvé v životě. Naši zaměstnanci seniorům představili ježkův pohnutý osud. Našli jsme jej na pražských Vinohradech jako podvyživené mládě, které přišlo o matku. Ježek Jaroslav Ježek se spokojeně zabydlel ve společenské místnosti domova pro seniory a stane se na příštích několik měsíců příjemným zpestřením pro všechny jeho nové přátele a pečovatele.
Zaměstnanci záchranné stanice připravili pro všechny kamarády ježků povídání o tom, jak se o zvíře z volné přírody postarat, čím ho krmit (konzervy pro ježky, granule pro kočky a malé psy, trochu moučných červů, občas piškot) a jak se k němu chovat. Nezapomněli jim také vysvětlit, že ježek není žádný domácí mazlíček, a proto jej bude třeba po zimě zase navrátit do volné přírody.
ježci