Kamarádi ježci mají zimoviště v 8 pražských školách. Postará se o ně 400 dětí

8. 12. 2017

Kdo nám to tu ve třídě funí? Kdo vyházel seno z bedničky? Komu nejvíc chutnají červíci? Na všechny tyto otázky vám teď s radostí odpoví bezmála 400 žáků 8 pražských mateřských a základních škol, do nichž pracovníci naší Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy během listopadu rozvezli celkem 8 malých ježků. Ve společnosti dětí ježci přečkají mrazivé zimní měsíce, a až jaro zaklepe na dveře, společně ježky vypustíme do volné přírody. Třetí ročník našeho projektu Kamarád ježek tak máme úspěšně zahájen.

Ne každý ježek v naší přírodě má to štěstí, že do podzimu zvládne nabrat dostatečnou hmotnost k tomu, aby bezpečně v úkrytu přečkal zimní období. Pozdní ježčí mláďata zpravidla velikostí ani váhou nedosahují hranice přežití a před zimou tak končí v naší záchranné stanici. Náš projekt Kamarád ježek zapojuje do péče o malé bodlináče pražské mateřské a základní školy: Z dětí se na pár měsíců stanou ježčí ošetřovatelé a samy se starají, aby ježkům nechyběla potrava, měli čistou podestýlku a domeček, kam se můžou uchýlit ke spánku. Součástí ježčí péče je i pravidelné vážení a vedení deníku, který mapuje ježkův zdravotní stav a zároveň obsahuje zajímavosti ze světa těchto drobných hmyzožravců.
Jako první uvítaly svého ježka v polovině listopadu děti z Mateřské školy Charlese de Gaulla v Praze 6. Vlídná atmosféra zdejší školky přiměla i plachého ježka, aby vystrčil čumáček ze své skrýše a seznámil se se svým dočasným domovem. Zaměstnanci záchranné stanice dětem připravili povídání o tom, jak se o zvíře z volné přírody postarat, čím ho krmit (mouční červi, konzervy a granule pro kočky a malé psy a občas i piškot nebo rozinka) a jak se k němu chovat. Každý týden děti s pomocí paní učitelky svého kamaráda zváží, aby se přesvědčily, že dobře roste a je zdravý. Malí žáci se od našich zaměstnanců také dozvěděli, že ježek není domácí mazlíček, ale divoké zvíře a že na jaře je potřeba vrátit jej zpátky do přírody.
jezek
Spolu s ježkem jsme do školy přivezli také vybavení zahrnující klec, misky, váhu, domeček a do začátku i krmení.
jezek
Do konce listopadu jsme navštívili dalších 7 základních a mateřských škol a předali jim naše ježky, vybavení i informace o jejich péči. Celkem 8 ježků, 8 milých setkání, 21 tříd a 400 dětí, které se o ježečky budou starat, to je náš projekt Kamarád ježek, který zachraňuje zvířecí životy.
Pracovníci záchranné stanice budou po celou zimu do škol pravidelně jezdit a kontrolovat, zda se ježkům dobře daří a nic jim u jejich hostitelů nechybí. V dubnu se všichni školáci i předškoláci se svými ježčími kamarády rozloučí a spolu s našimi zaměstnanci jim vrátí svobodu.
Děkujeme MŠ Charlese de Gaulla, MŠ Mezi Školami, MŠ Hvězdička, MŠ Mezi Domy, MŠ Pod Krocínkou, ZŠ Praha-Běchovice, ZŠ Špitálská a ZŠ Dolní Chabry, že se nebály zapojit se do našeho projektu a pomáhají tak těm, kteří jejich pomoc potřebují, ale neumí si o ni říct.
A jak se našim ježkům ve školách daří? Jsou spokojení a pěkně přibývají na váze. Děti z Mateřské školy Charlese de Gaulla nám zaslaly pozdrav od jejich ježčí kamarádky Jůlinky, která se má čile k světu. 🙂
jezek

slečna Jůlinka a její oběd