S bylinkářkou do Pralesa. Podzimní cyklus workshopů

7. 10. 2021

Naši předkové uměli využívat dary přírody nejen pro svou obživu, ale také na nejrůznější neduhy a nemoci či pro krásu a potěchu těla i ducha. Znali účinky rostlin a uměli je zpracovávat do čajových směsí, odvarů, mastí či likérů. Bylinkářky a bylinkáři pomáhali lidem v okolí a pro své znalosti požívali mezi ostatními úcty, často se jim přisuzovaly dokonce nadpřirozené schopnosti. Pojďme si jejich moudrost připomenout a společně znovu objevit blahodárné síly přírodních produktů. V ekocentru Prales s námi letos na podzim můžete absolvovat celou sérii workshopů s bylinkářkou.

cyklus_bylinky

Co vás čeká?

Termín Téma workshopu
13. 10. Divoké bylinkaření
Před heřmánkem smekni a před bezem klekni, říkávaly s pokorou už naše babičky. O léčivých účincích bezu a dalších rostlin věděly své. Během úvodního setkání se dozvíte, které rostliny lze sbírat, kde, kdy a jak. Nahlédneme i do historie a řekneme si víc také o používání bylin v jiných kulturách. Při vhodném počasí si sběr bylin rovnou sami vyzkoušíme.
20. 10. Správné zpracování bylin a plodů
Sběrem to teprve začíná. Aby si rostliny zachovaly co nejvíce léčivých látek, musíme je umět také správně zpracovat. Povíme si, jak byliny a plody správně sušit i jaké jsou další způsoby jejich uchovávání. Vyrobíme si doslova vitamínovou bombu, která vás v zimě zahřeje.
27. 10. Domácí přírodní medicína
Léčivá bylinná lázeň po náročném dni, jejíž omamná vůně vám do mysli pouští jen příjemné myšlenky. I to umí rostliny zařídit. Navštivte domácí přírodní lékárnu a vyrobte si vlastní bylinnou tinkturu.
3. 11. Domácí přírodní kosmetika
Máte citlivou pleť a běžná kosmetika vám nevyhovuje? Chcete si zkusit vyrobit krém z vlastnoručně nasbíraných bylinek? Naučíme vás to s pomocí běžného kuchyňského vybavení. Zároveň vám poradíme, které bylinky se hodí pro váš typ pokožky, a ukážeme, jak v co největší míře využít zkrášlující sílu rostlin.
10. 11. Čarování s bylinami
Rostliny se od pradávna používaly k různým věšteckým a šamanským rituálům. Přisuzovaly se jim i nadpřirozené schopnosti a byly zasvěcovány různým božstvům. Říká se, že se v nich od klíčení přes růst, kvetení až k tvorbě plodů shromažďuje síla všech čtyř živlů – země, vzduchu, vody a ohně – a že jejich magickou sílu ovlivňují i fáze měsíce. Osvojte si voňavé metody aromaterapie a zjistěte, jak s bylinami pracují další alternativní přístupy.

Workshopy se konají vždy od 17 hodin v budově Dřevák, která se nachází v horním areálu ekocentra Prales.

Na workshopy je nutné se předem registrovat na e-mailu swolova@lesy-praha.cz. Je možné se přihlásit za zvýhodněnou cenu (2 000 Kč) na celý cyklus pěti workshopů nebo zvlášť na jednotlivé workshopy (500 Kč/workshop). Kapacita je velmi omezená (maximálně 12 účastníků). Součástí každého setkání je i samotná výroba konkrétního přírodního produktu.

Sušené byliny