Zapojte se do City Nature Challenge 2021. Vaše úlovky vystavíme

29. 4. 2021

Milujete přírodu a fotoaparát či mobilní telefon nedáte z ruky? Tak to je pro vás projekt City Nature Challenge 2021 jako stvořený. Díky němu máte jedinečnou příležitost ukázat celému světu pražskou přírodu a rozmanitost druhů, které s námi bok po boku žijí v hlavním městě. Od 30. dubna do 3. května 2021 zaznamenávejte svá pozorování přírody přes mobilní aplikaci iNaturlist nebo po registraci přes webové stránky projektu a podělte se o své zážitky.

740x500

Praha se do mezinárodního projektu City Nature Challenge zapojuje od roku 2018. Stovky měst v něm mezi sebou soutěží v počtu pozorování rostlin či zvířat, která se uskuteční v daném termínu. Praha si v minulých ročnících v mezinárodním srovnání vůbec nevedla špatně. V roce 2020 se umístila na 21. místě z 244 měst a předčila tak řadu světových metropolí. Letos se do projektu zapojí přes 400 měst a v Česku kromě Prahy také Brno a Uherské Hradiště.

Chcete-li se zapojit, stačí, když si do svého telefonu nainstalujete mobilní aplikaci iNaturlist a pomocí ní budete mezi 30. dubnem a 3. květnem fotografovat pražskou přírodu. A že nevlastníte chytrý telefon? Nevadí! Stačí se jen zaregistrovat na stránce iNaturalist a poté do svého profilu můžete vkládat fotografie pořízené třeba klasickým fotoaparátem. Vydejte se na toulky pražskými lesy, parky i zahradami a objevujte a dokumentujte život kolem nás. Na fotografiích můžete zachytit rostliny, houby a samozřejmě živočichy. A že nejste žádní zoologové ani botanici a nepoznáte brhlíka od střevlíka ani lísku od lysky? To vůbec nevadí, protože aplikace sdružuje odborníky i laiky po celém světě, kteří vám fotografii okomentují a určí, o jaký druh se jedná.

Jako partneři projektu City Nature Challenge jsme si pro vás letos připravili navíc malé zpestření – VÝSTAVU NA PLOTĚ. Aby se co nejvíc lidí mohlo pokochat fotografiemi, které v pražské přírodě pořídíte, rozhodli jsme se uspořádat venkovní výstavu fotografií z vašich pozorování pořízených nejen během City Nature Challenge, a to na plotě kolem budovy Dřevák v našem ekocentru Prales.

Chcete-li se o své fotoúlovky podělit i s návštěvníky ekocentra, zašlete nám je do 31. 5. 2021 na mail sev@lesy-praha.cz a do předmětu napište zkratku CNCH. Fotografie vytiskneme a vystavíme a 3 vylosovaným účastníkům zašleme drobnou odměnu.

Pojďte do toho s námi a ukažme celému světu rozmanitost pražské přírody.