Budoucnost pro jedličky covidu navzdory. Stromek můžete v lese vysadit sami

12. 3. 2021

Prodlouženo! Jedličky je možné v určených lokalitách vysazovat ještě v průběhu dubna. Pro návod a souřadnice pasek pište na e-mail fiserova@lesy-praha.cz.

Na neděli 28. března 2021 jsme v Kunratickém lese původně plánovali tradiční Den pro jedličku – společné vysazování vánočních jedliček v květináčích, které jste si u nás před Vánoci zakoupili v rámci našeho projektu Vánoční jedlička s budoucností. Už nyní je zřejmé, že tato akce se kvůli opatřením proti šíření onemocnění covid-19 nebude moci uskutečnit. My jsme ale připraveni i na náhradní, „bezkontaktní“ variantu. Jeden Den pro jedličku tedy právě teď měníme na 14 dní pro jedličku! V období od 15. do 28. března 2021 bychom vás rádi pozvali na vybrané paseky v různých pražských lesích, kde si svoji jedličku budete moci přece jen vysadit. Sice sami, ale podle jednoduchého návodu a s naší podporou na dálku. Protože každý strom se počítá a byla by škoda nedat stromkům šanci, aby z nich mohl vyrůst nový kus lesa.

Jedličky bude možné samostatně vysazovat na určených plochách v Kunratickém lese, v Chuchelském háji, v lesoparku Cibulka, v parku Ladronka nebo v Ďáblickém a Čimickém háji.

Chcete-li si svoji jedličku v lese vysadit, prosíme, ozvěte se nám na e-mail fiserova@lesy-praha.cz. Pošleme vám přesné souřadnice paseky v tom místě, které se vám nejvíce hodí, a pokyny, jak při výsadbě postupovat, aby se jedlička správně ujala.

Předem raději připomínáme, že do lesa patří jen stromky z lesních školek, které jsou vypěstované přímo pro výsadbu v lesním porostu a mají potřebnou dokumentaci. Rozhodně lesu neprospějeme, pokud jej v dobré víře obohatíme o různé kultivary okrasných dřevin. Proto prosíme všechny zájemce, aby na pasekách vysazovali opravdu jen ty vánoční jedličky, které si zakoupili přímo u nás. Zároveň prosíme, abyste jedličky vysazovali jen na místa k tomu určená, na nichž se s jedličkami počítá a kde se jim bude dobře dařit.

Jak může vypadat taková cesta jedné vánoční jedličky od nás k vám a nakonec do lesa, se můžete podívat na videu Štěpána Rychetského.

A tady je několik fotek od těch, kteří s námi jedličky vysazovali loni. Těšíme se na ty vaše. 🙂