Vzácný návštěvník se stal naším 1000. pacientem. Do Prahy zaletěl rorýs velký

7. 5. 2020

V sobotu 2. května jsme se v podvečerních hodinách vydali na další z našich záchranných akcí. Tentokrát jsme zamířili do pražského Proseka. Nálezci na pohotovostní linku Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy nahlásili uvízlého ptáka na terase v nejvyšším patře domu. Po příjezdu na místo na nás čekalo překvapení. Na terasu domu totiž zalétla vzácná návštěva: rorýs velký. Tento pták, který je větším příbuzným našeho rorýse obecného, byl v České republice dosud pozorován pouze čtrnáctkrát. Vyskytuje se především v severní Africe, jižní Evropě, na Srí Lance, ve střední Asii a v Indii. Vzácný návštěvník se zároveň stal i 1000. pacientem přijatým v letošním roce do naší stanice.

1u

Ačkoliv byl rorýs zcela zdravý, nedokázal z terasy sám odletět. Rorýsi se totiž vyznačují velice zajímavým způsobem života i stavbou těla. Většinu svého života tráví ve vzduchu, kde jedí, spí a rozmnožují se. Jediný čas, kdy přistávají na pevném podkladu, je doba hnízdění. Tomu je přizpůsobeno i jejich tělo. Tito obratní letci mají jen velmi krátké nohy, které jim neumožňují normální chůzi. Dokážou se pomocí nich pouze zachytit na římsách skal či fasádách budov. A proto zůstal rorýs uvězněn na terase, neschopen dostat se pryč.

Poté, co jsme opeřence vysvobodili z terasového vězení jsme jej převezli do stanice. I když nebyl zraněný, rozhodli jsme se s jeho vypuštěním počkat až do ranních hodin, protože venku mezitím padla noc.

A kde je náš vzácný host nyní? Nejspíš už plachtí někde nad cizími zeměmi a užívá si svěží vítr ve křídlech.

2u

Ne každé zvíře, které se dostane k nám do stanice má však takové štěstí, jako tento rorýs. Některá z nich musí podstoupit náročné operace a dlouhou a nákladnou léčbu. Pomoci s péčí a záchranou zvířat nám však může kdokoliv z vás. Oceníme každý finanční a materiální dar, který nám pomůže s léčbou našich pacientů. Finanční příspěvek v jakékoliv výši můžete poslat na účet 1927728309/0800 (konstantní symbol 0379, variabilní symbol 61). Více informací o možnostech a způsobech pomoci najdete v sekci Rádi byste pomohli? Děkujeme za jakoukoli pomoc a podporu.