Pražané nejsou lhostejní: V loňském roce stanice přijala 4 712 pacientů

11. 1. 2019

V hlavním městě Praze není vysoká jen koncentrace lidí. Svůj domov tu našlo i velké množství volně žijících živočichů, kteří se životu v městském prostředí dokázali přizpůsobit. Kromě výhod, jako jsou například dostupnost a dostatek potravy, však město pro zvířata dennodenně chystá i mnohé nástrahy, které způsobují jejich poranění a vznik handicapů. Naštěstí jsou ale Pražané stále uvědomělejší a není jim lhostejné jejich okolí. Zajímají se, co se kolem nich děje, jsou informovaní a vědí, jak postupovat, když přijdou do styku se zraněným zvířetem. Díky nim se naší Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy daří zachraňovat tisíce zvířat ročně. V loňském roce stanicí prošlo 4 712 živočichů 141 různých druhů, což je vůbec nejvyšší číslo v historii jejího fungování.

Uplynulý rok nám ukázal, že žádné číslo není konečné a že když už si myslíme, že jsme ošetřili maximum pacientů, které zvládneme, přibudou nám další. Množství ošetřených zvířat se zatím každý rok zvyšuje a my napínáme síly, abychom zejména v období, kdy se rodí a líhnou mláďata, zvládli velký příval pacientů ošetřit. V loňském roce jsme přijali o 578 živočichů více než v roce 2017. Dvě třetiny ze zraněných a jinak handicapovaných zvířat tvořili ptáci a zhruba třetina připadla savcům.

Nejpočetnější skupinou přijatých živočichů byli ti, kteří si způsobili různá zranění nejčastěji kvůli nárazům do překážek jakými jsou například skleněné plochy nebo trolejové vedení. Druhými v pořadí se stala nesamostatná či osiřelá mláďata, kterých jsme v loňském roce kvůli suchému a horkému létu ošetřili 1 934. Další příčky v našem žebříčku patřily vysíleným živočichům a těm, kteří uvízli v budovách či na komplikovaných místech ve městě, odkud se bez naší pomoci nemohli sami dostat. Nezanedbatelné procento pacientů stanice přijala také z toho důvodu, že byli v nevhodné chvíli probuzeni z hibernace, či kvůli tomu, že je postihla infekce.

IMG_5291_u

Druhy handicapů u přijatých živočichů za rok 2018

Z ptačích druhů jsme se nejčastěji starali o kosy (526), kachny (435), straky (143), labutě (116) a rorýsy (103). I naším posledním pacientem roku 2018 byl pták, labuť velká z Jiráskova mostu. Tu jsme přijali půl hodiny před silvestrovskou půlnocí poté, co v letu narazila do překážky. Pomyslnou ptačí štafetu pak předala své labutí kolegyni z Palackého náměstí, kterou jsme přijali o den později a která se stala naším prvním pacientem roku 2019. Obě labutě naštěstí vyvázly bez vážných zranění, a proto už v tuto chvíli opět brázdí hladinu Vltavy.

Třetina ošetřených pacientů patřila v loňském roce savcům. Kromě již tradičně velkého počtu přijatých ježků (526) naše stanice hned v prvních měsících roku 2018 získala do své péče dvě velké kolonie netopýrů. Do konce zimy se tak naši zaměstnanci museli postarat o 303 létajících hmyzožravců. Kromě ježků a netopýrů jsme pečovali také o velké množství zajíců (150), veverek (92) a srnců (51).

Rok 2018 nám přinesl také několik překvapení a nových zkušeností. Poprvé v historii záchranné stanice jsme pečovali například o mláďata výra velkého, jezevce lesního, kuny lesní, krtka obecného, mývala severního, hýla obecného a plšíka lískového.

Za rekordním příjmem 4 712 živočichů stojí především dobrá informovanost Pražanů, kteří vědí, že se v případě nálezu zraněných a handicapovaných volně žijících živočichů mají obracet na naši stanici. Přijímáme více telefonátů a díky všímavosti a vstřícnosti lidí mají pražská zvířata větší naději na záchranu a uzdravení. Naše poděkování patří všem, kterým není lhostejný osud volně žijících živočichů v nouzi, protože právě díky nim se nám každý rok daří zachránit velkou část zvířecích pacientů, a to navzdory provizorním podmínkám, v jakých stanice od začátku funguje. Doufáme však, že již brzy začneme s budováním nových prostor pro záchrannou stanici, které nám poskytnou odpovídající zázemí pro péči o všechny zvířecí pacienty.

IMG_5291_u

Příjem živočichů v posledních třech letech

Kromě péče o živočichy se věnujeme také osvětě, abychom lidem co nejlépe přiblížili problematiku záchranných stanic a vysvětlili jim třeba to, co péče o živočichy obnáší nebo jak se správně chovat při nálezu zraněného zvířete. Záchranná stanice v roce 2018 zajistila celkem 564 akcí s tematikou záchrany volně žijících živočichů, kterých se zúčastnilo více než 26 500 návštěvníků.

Do nového roku 2019 si přejeme, aby co nejméně volně žijících zvířat potřebovalo naši pomoc a Praha se pro ně stala co nejbezpečnějším místem pro život.