Zpevněné plochy ve Stromovce ošetřujeme ekologicky

22. 10. 2019

Nejen trávníky a záhony se potýkají s plevely. Nechtěné rostlinky často raší také v chodnících a cestách a my se s nimi musíme umět vypořádat. V největším pražském parku Stromovka nám v boji s plevelem na zpevněných plochách pomáhá infračervený odstraňovač plevele a ruční hořák a také nástroj, kterému se říká agresivní kartáč. Pomocí nich pravidelně udržujeme cesty, chodníky a schodiště v Královské oboře odplevelené, a to velice ekologickým a šetrným způsobem.

stromovka

Infračervený zářič pracuje na principu záření, které vzniká spalováním propan-butanu. Teplo se uvolňuje přes zahřáté keramické desky, jejichž teplota dosahuje 900 až 1000 °C. Infračervený odstraňovač plevele přejíždí přes místa, jako jsou dlážděné povrchy, živičné chodníky či mlatové cesty, a produkované teplo ničí plevel i jeho semena. V hůře dostupných místech nám při odplevelení pomáhá ruční hořák. Díky němu se nevítaných rostlin zbavujeme i kolem stojanů na kola, laviček nebo na schodištích. Některé druhy plevelů jsou však velice odolné a dokážou přežít i mírnější zimy. Proto je důležité nevynechat tento proces ani v zimních měsících, kdy na zemi není sněhová pokrývka a my jsme schopni zničit zásoby jejich semínek usazených ve spárách cest a chodníků.

Druhým pomocníkem je agresivní kartáč, jenž se připojuje jako nástavba na vozidlo Multicar. Ten je opatřen drátěnými štětinami, které rotují a bez použití chemikálií tak likvidují plevel z dlážděných chodníků a cest. V příštím roce chystáme koupi ručně vedeného stroje, kterým se dostaneme i na místa pro vozidlo Multicar nedostupná.

plevel