Zookoutek Malá Chuchle

Kousek české divočiny v pražské metropoli

Lesní zookoutek v Malé Chuchli je celoročně volně přístupný areál u hájovny v Chuchelském háji, kde se návštěvníci mohou z bezprostřední blízkosti seznámit se zástupci české přírody. Je to detašované pracoviště Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy, ve kterém pečujeme  o více než 30 druhů živočichů, kteří se kvůli svému trvalému zdravotnímu či jinému handicapu již nemohou vrátit zpět do volné přírody a v zookoutku nacházejí důstojný náhradní domov.

Zookoutek představuje takřka ideální místo, kde lze zblízka pozorovat zvířata naší přírody, stejně jako ta, která u nás zdomácněla. Mezi obyvatele zookoutku patří například  daněk skvrnitý, prase divoké, rys ostrovid, liška obecná nebo výr velký.
Zájemci se mohou stát jejich adoptivním rodičem a přispět tak na jejich péči.

Programy a akce v zookoutku

Pořádáme zde vzdělávací akce pro žáky pražských škol i pro veřejnost. Oblíbený je program Zookoutek, během něhož se účastníci mohou zapojit i do krmení vybraných druhů živočichů a ověřit si znalosti pomocí pracovního listu. Krmení je mimo tuto výjimku v zookoutku přísně zakázáno, neboť by živočichům mohlo vážně uškodit. Kdokoli ale může přinést suché pečivo nebo jablka a nechat je pro zvířata na označeném místě.

V areálu zookoutku a přilehlém lese lze uskutečnit také program Lesní zvěř, při němž se děti prostřednictvím her seznámí s jednotlivými zástupci živočišné říše české přírody a proniknou do zákonitostí, podle nichž se řídí život zvěře ve volné přírodě.

Zdejší srub je pak základnou pro populární noční zážitkový program Noc v lese, během něhož se děti setkají se záhadnými nočními živočichy, kteří se probouzejí teprve za soumraku.

Kromě programů pro školní kolektivy zde pořádáme i víkendové akce pro veřejnost. 

Občerstvení

V zookoutku funguje stánek s občerstvením. Provozovatel p. Hanek (tel. 736 768 940)

letní otevírací doba duben-září
pondělí-pátek 11:00 – 19:00
sobota-neděle 10:00 – 19:00
zimní otevírací doba říjen-březen
pondělí-pátek zavřeno
sobota-neděle 10:00 – 19:00

Kudy do zookoutku?

mapa-zookoutek-mala-chuchleZe stanice Smíchovské nádraží jeďte 5 minut autobusem (č. 129, 241, 244, 314, 318) do zastávky Malá Chuchle. U kostela v ulici V Lázních se můžete napojit na žlutou turistickou trasu, která zookoutkem přímo prochází.

Jako přístupovou cestu lze využít také cyklostezku A112, která propojuje Velkou Chuchli a sídliště Barrandov a chuchelským lesem vede takřka až do zookoutku.

 


 

Stáhnout leták zookoutku »

letak-zookoutek-mala-chuchle