Slepé a opuštěné: Mládě ježka východního se stalo naším 2 000. pacientem

20. 6. 2019

Sezóna mláďat vrcholí a naše Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy každý den přijímá nejrůznější zvířecí miminka, která utrpěla zranění, onemocněla nebo osiřela. Ukrýval se mezi nimi i náš letošní 2 000. pacient. Stalo se jím mládě ježka východního, které jsme do stanice přijali v úterý 11. června.

Ježčí samičku starou sotva deset dní objevili nálezci na zahradě v Praze 4. Ještě slepé mládě vyhnal za bílého dne z jeho hnízda hlad. Ježčí mláďata opouštějí svá hnízda standardně až ve věku 3 až 4 týdnů, a tak bylo našim zaměstnancům jasné, že se jeho matce něco stalo a nemohla se k němu vrátit. Mládě bylo dehydrované, vyhladovělé a vyčerpané, naštěstí ale nemělo žádné zranění. Ježka jsme převezli do záchranné stanice a intenzivně se o něj staráme, aby se z tohoto neradostného startu do života rychle vzpamatoval. Udržujeme jej v teple na vyhřívané podložce a každé tři hodiny ho krmíme speciálním mlékem pro štěňata, které se nám v odchovu ježčích mláďat velmi osvědčilo. Po každém krmení musíme mláděti také stimulovat vylučování, se kterým mu za normálních okolností pomáhá jeho matka tím, že jej olizuje.

jezek

Ježčí sirotci nejsou v jarním období bohužel žádnou výjimkou. Od začátku sezony jsme přijali již 12 osiřelých mláďat ježků. Ve všech těchto případech mláďata přišla o matku. Největším nebezpečím pro ježky jsou strunové sekačky, automobilová doprava a také psi.

Snížit množství úrazů i případů osiření těchto bodlinatých hmyzožravců však není příliš těžké. V noci jezděte opatrně a dávejte pozor na silnici, před sekáním trávy zkontrolujte možné ježčí úkryty, jako jsou křoviny či vysoká tráva. Svoje psí mazlíčky mějte vždy na dohled a pod kontrolou. Můžete tím zachránit nejeden zvířecí život.

jezek