POZVÁNKA: Věnujte jedličkám budoucnost a vysaďte je s námi do lesa

18. 3. 2019

S jarem se blíží i vyvrcholení našeho projektu Vánoční jedlička s budoucností: V neděli 7. dubna 2019 jej zakončí náš slavnostní Den pro jedličku, během nějž v Kunratickém lese společně vysadíme všechny bývalé vánoční jedličky, které od nás před posledními Vánocemi v květináčích putovaly do vašich svátečně vyzdobených domů a bytů. Odměňte se svému stromku, že vám doma vytvořil pravou vánoční atmosféru, a věnujte mu to nejlepší, co můžete – budoucnost. Doneste jej k nám do lesa. Rádi navíc uvidíme i ty, kteří si loni stromek z našeho vánočního prodeje pořídit nestihli. Na místě budou i „volné“ jedličky, které budete moci vysadit.

Na začátku bylo drobné semínko, které zapustilo kořínky do půdy v lesní školce. Vyrostl z něj semenáček, malý stromek, který dalších pět let díky slunci, vláze a péči sílil, až se z něj stala jedna z našich 400 vánočních jedliček. A co teď? Co ji čeká za dalších deset, dvacet nebo třicet let? O tom rozhodujete vy. Může to být dlouhý a spokojený život v lese plném vděčných stromů. My jsme pro.

Vysazením vánoční jedličky navíc neuděláte radost jen jednomu stromu, ale rovnou celému lesu. Podpoříte tak návrat jedle bělokoré, královny českých lesů, do pražské přírody. Jedle bělokorá v minulosti patřila mezi naše nejhojnější jehličnany, postupem času ale z českých lesů kvůli znečištění ovzduší i nešetrnému hospodaření v lesních porostech takřka vymizela. My to chceme napravit a vy můžete být při tom.

den-pro-jedlicku

Předem ale upozorňujeme, že do lesa patří jen stromky z lesních školek, které jsou vypěstované přímo pro výsadbu v lesním porostu a mají potřebnou dokumentaci. Rozhodně lesu neprospějeme, pokud jej v dobré víře obohatíme o různé kultivary okrasných dřevin. Proto prosíme všechny zájemce o sázení v Kunratickém lese, aby si přinesli jen jedličky zakoupené v rámci našeho vánočního projektu, anebo si až na místě vybrali jeden ze stromků, které tam na ně budou čekat.

Akce začíná ve 14:00 v Kunratickém lese u Velkého altánu a ukončena bude o dvě hodiny později.

Těšíme se na vás!