Pražští lesníci bilancují: Loni nás potrápilo sucho i kůrovec

21. 2. 2019

Sucho, kůrovec, vítr i dřevokazné houby. To jsou některé z překážek lesníků, se kterými se během své práce snaží vypořádat, aby vypěstovali kvalitní a zdravé lesy. Ani těm pražským se v loňském roce škodliví činitelé bohužel nevyhnuli. Na naše zaměstnance tak čekalo odstraňování nemocných a poškozených stromů nejen kvůli samotnému zdraví lesních porostů, ale také pro zajištění bezpečnosti návštěvníků, kteří lesy hlavního města vyhledávají k rekreaci. V loňském roce jsme tak museli z pražských lesů odebrat necelých 5 000 m3 dřeva. Podle příčiny nahodilé těžby se pak jednalo o 2 630 m3 kůrovcové dřevní hmoty, 1 457 m3 souší z nedostatku vody a 275 m3 poškozené dřevní hmoty vlivem větru. Kromě těchto nejzávažnějších škodlivých činitelů v lesích jsme zaznamenali také poškození některých smrků dřevokaznou houbou václavkou smrkovou.

Sucho, se kterým se česká krajina potýká již řadu let, se v roce 2018 výrazněji projevilo i v pražských lesích. Zaměřili jsme se na zvýšenou kontrolu stromů v okolí turistických tras, lesních cest a dětských hřišť, aby souše neohrozily bezpečnost návštěvníků. Důsledkem sucha a teplých dnů během jara a léta bylo také přemnožení kůrovce, který trápí celou republiku a nevyhnul se ani pražským lesům. Naši lesníci proto věnovali mnoho úsilí prevenci, tedy vyhledávání napadených stromů. Souše jsme z lesních porostů odstraňovali co nejdříve, abychom zabránili kůrovci v jeho dalším rozšiřování. Oproti loňskému roku jsme navýšili počty instalovaných lapačů na 98 kusů a rovněž jsme zvýšili počet lapáků.

S lapáky a lapači jste se mohli setkat v lesích po celé Praze. Lapače na kůrovce jsou umístěny na pasekách spolu s feromonovým odparníkem, který brouky vábí do pasti, ze které se už nedostanou ven. Lesní tyto nápadné černé krabice pravidelně kontrolovali a kůrovce odstraňovali. Oproti tomu lapák je pokácený strom položený v lese a zakrytý větvemi, aby rychle nevysychal a mohl se stát atraktivní hostinou pro kůrovce. Naši pracovníci poté v lese s pomocí mechanických odkorňovačů napadený lapák zbavili kůry, nebo jej z lesa odvezli k odkornění. Tímto způsobem jsme z celkového množství kůrovcového dříví mechanicky asanovali přes 1 221 m3. V obou případech byla výsledkem likvidace příznivého prostředí pro vývoj brouka a jeho larvy a vajíčka uhynuly.

kůrovec