S plevelem ve Stromovce bojujeme ekologicky

31. 1. 2019

Boj s plevelem zná dobře každý, kdo se stará o zahrady, dvory či veřejná prostranství. Při péči o pražskou zeleň se musíme s plevely všeho druhu utkat i my. V největším pražském parku Stromovka máme pro tuto práci speciálního pomocníka. Je jím infračervený odstraňovač plevele vybavený ručním hořákem. Díky němu můžeme Stromovku během celého roku udržovat odplevelenou a to velice ekologickým způsobem bez použití chemikálií.

Stroj pracuje na principu infračerveného záření, které vzniká spalováním propan-butanu. Teplo se uvolňuje přes zahřáté keramické desky, jejichž teplota dosahuje 900 až 1000°C. Infračervený odstraňovač plevele přejíždí přes místa jakými jsou dlážděné povrchy, živičné chodníky či mlatové cesty a produkované teplo ničí plevel i jeho semena. V těžko dostupných místech nám při odplevelení pomůže ruční hořák. Díky němu se nevítaných rostlin zbavíme i kolem stojanů na kola, laviček nebo na schodištích. Při práci stroj nepoužívá žádné chemikálie a je velmi ekologický.

Některé druhy plevelů jsou velice odolné a dokáží přežít i mírnější zimy. Proto je důležité nevynechat tento proces ani v zimních měsících, během nichž jsme schopni zničit zásoby jejich semínek usazených ve spárách cest a chodníků.

boj s plevelem