Ošetřili jsme Beethovenův platan, nejmohutnější strom svého druhu v Praze

17. 12. 2018

Nejstarší a nejmohutnější platan na území hlavního města Prahy, který roste v zahradě Velkopřevorského paláce u Lennonovy zdi, se v listopadu dočkal odborného ošetření. Naši arboristé pomocí stromolezecké techniky a vysokozdvižných plošin ořezali některé z větví stromu tak, aby snížili těžiště koruny a strom díky tomu získal větší stabilitu. Dřevina stará takřka tři století je místy napadena dřevokaznou houbou a ve spodní části jejího kmene je uzavřená dutina, která spolu s hnilobou může narušit stabilitu stromu. Proto pravidelně monitorujeme stav stromu pomocí stromového tomografu. Poslední takové měření jsme podnikli v loňském roce.

Beethovenův platan, jak se památnému stromu přezdívá, je jedním z 202 památných stromů v hlavním městě, o něž se stará naše organizace. Jeho stáří je odhadováno na 270 až 290 let a traduje se, že pod jeho rozložitou korunou o průměru 38 metrů odpočíval sám Ludwig van Beethoven, když v roce 1796 pobýval v Praze. Díky svojí výšce 33 metrů a obvodu kmene 712 cm je označován za nejmohutnější památný strom Prahy.

Platany javorolisté dobře zvládají městské znečištění, a proto se často vysazují v parcích a stromořadích. Na první pohled zaujmou dekorativní odlupující se kůrou, velkými listy a kulovitými plody.

platan