Nový podřezávací stroj zajistí odolnější sazenice lesních dřevin

9. 11. 2018

Vypěstovat silné a odolné sazenice lesních dřevin, které by obstály v silné konkurenci mezi travinami na lesních pasekách a nenechaly se jen tak vykolejit suchým počasím, to není jen tak. Za každou vysazenou sazenicí stojí několik let práce. V lesních školkách, kde se semínka proměňují v malé stromky, se používají speciální pěstební technologie, které zvýší šanci sazeniček na přežití po jejich vysazení v lese. Jednou z takových technik je takzvané podřezávání sazenic. To má na starosti stroj se zdánlivě zlověstným jménem: Podřezávač. Naštěstí se nejedná o žádného násilníka, jak by mohl jeho název naznačovat, ale o užitečného pomocníka v pěstování sazenic. A jeden takový podřezávač jsme pořídili do naší lesní školky v Čimickém háji.

Podřezávací stroj je nesen za traktorem, který pomalu projíždí nad záhony s mladými stromky. O zkrácení kořenů se postará šikmý nůž, který v závislosti na stáří sazenic zajíždí do hloubky půdy 5 až 25 centimetrů. Podřezávají se především takové dřeviny, které mají kůlovitý tvar kořene, jako jsou například duby, habry či jedle.

A co se stane, když mladým dřevinám zkrátíme jejich kořenový systém? Díky tomuto zásahu malé stromky začnou vytvářet hustější a bohatší kořenový systém, který jim po zbytek jejich života zabezpečí větší odolnost, stabilitu a lepší přísun vody i živin pro jejich růst.

Nový stroj jsme pořídili z investičních prostředků hlavního města Prahy.

podřezávací stroj