Soutěž O nejlepšího sběrače má své vítěze, zvířata mají své noviny

14. 12. 2017

Pravidelně každý podzim vyhlašujeme pro pražské základní a mateřské školy soutěž O nejlepšího sběrače. Letošní 7. ročník jsme ale pojali poněkud netradičně. Zatímco v předchozích letech se sbíraly lesní plody pro zvířecí obyvatele lesních zookoutků, tento rok jsme pomoc mateřských a základních škol nasměrovali na pacienty naší Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Proto se letos žáci pustili do sběru novinového papíru a nepotřebného textilu: Papír totiž můžeme využít jako podestýlku do klecí, v nichž se zraněná zvířata zotavují, a textilie zase pro jejich pelíšek. Společnými silami se dětem ze 79 tříd 16 mateřských i základních škol podařilo nasbírat celkem 1 203 kg papíru a 477 kg textilu.

Stejně jako v předchozích letech se i letos soutěžilo v kategoriích Nejlepší škola, Nejlepší třída a Nejlepší jednotlivec. Nejpilnější školou se stala MŠ a ZŠ Bártlova, která celkem nasbírala 284 kg papíru a textilu. Cena pro nejlepší třídu putovala do Základní školy Brána jazyků, jejíž třída 8.B nasbírala 120 kg surovin. Z téže školy i třídy pochází také nejlepší jednotlivec, kterým se s 69 nasbíranými kilogramy stal Marek Novotný.
IMG_1148
Snahu žáků a organizaci ze strany učitelů jsme odměnili dárkovými koši plnými zdravých dobrot a dalších překvapení. Nejlepší škola vyhrála certifikát na program Záchrana živočichů, který žáky seznámí s posláním záchranných stanic a vysvětlí jim, jaká nebezpečí ve městě na volně žijící živočichy čekají a jak jim lze předejít. Osobně se také setkají s jedním ze zachráněných pacientů. Vítězné třídě jsme předali vstupenku na populární program Noc v lese. Zblízka se seznámí s nočním lesem a jeho tajemnými obyvateli a za zvuků probouzející se tmy se uloží ke spánku v hájemství lesního srubu. A nejlepšímu sběrači umožníme stát se na jeden jedinečný den ošetřovatelem, který pečuje o zvířata v zookoutku v Malé Chuchli.
V letošním roce záchranná stanice doposud přijala rekordních 4 066 poraněných a jinak handicapovaných živočichů a jejich počet do konce roku ještě poroste. Proto si velice ceníme všech, kteří se do sběru zapojili, ať jedním, či desítkami kilogramů. Pacienti záchranné stanice ocení jakoukoli pomoc a každý kousek nepotřebného textilu, na kterém se jim bude ve stanici pohodlně usínat.
Mezi 10 nejlepšími školami byly: MŠ a ZŠ Bártlova, ZŠ Brána jazyků, ZŠ Na Slovance, ZŠ Vratislavova, MŠ Libčická, MŠ Libkovská, MŠ Nad Parkem, ZŠ gen. Fr. Fajtla DFC, ZŠ s RVJ Bronzová, MŠ Tupolevova.
Děkujeme!