Přijali jsme 4 000. pacienta. Stalo se jím osiřelé mládě ježka západního

27. 9. 2018

Opuštěné, zesláblé a hladové – tak našel všímavý kolemjdoucí malé čtyřtýdenní mládě ježka západního, které se toulalo ulicí pražské Zbraslavi. Mládě přišlo o matku, která zřejmě nezvládla překonat jednu z nástrah civilizace, jakými jsou například strunové sekačky, pobíhající psi či frekventovaná silnice. A tak její potomek zůstal na světě sám, neschopen se o sebe postarat. Naštěstí pomoc přišla včas. Malého ježka jsme převezli do Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy a ihned o něj začali pečovat. Ježčí mládě se stalo naším 4 000. pacientem a vytvořilo nový rekord záchranné stanice. Letošního pacienta jsme přijali o téměř tři měsíce dříve, než toho loňského.

O své potomky se ježci obvykle starají 6 až 8 týdnů od narození, do doby než se stanou soběstačnými a silnými pro přežití. Osamocené čtyřtýdenní mládě nemá samo šanci obstarat si potravu a zvládnout úklady města. Ježčí mládě se tak ocitlo ve svízelné situaci a přežilo jen díky našemu zásahu. A co s ním bude dál? Postaráme se o to, aby pravidelně jedlo, sílilo a pokud nepřijde zima příliš brzy, vypustíme jej do volné přírody ještě letos. V opačném případě přečká ježek zimu v záchranné stanici a do volné přírody se podívá až na jaře spolu s dalšími ježky zimujícími v naší stanici.

ježek

S péčí o zimující ježky nám již čtvrtým rokem budou i letos pomáhat žáci z pražských mateřských a základních škol v rámci projektu Kamarád ježek. V něm se děti celou zimu starají o svěřeného ježka, krmí jej, mění mu podestýlku a kontrolují jeho zdravotní stav i přibývání na váze. Děti se pod odborným dohledem ošetřovatelů záchranné stanice učí zodpovědnosti za svěřené zvířátko a starají se o něj tak, aby mělo na jaře dostatek sil a mohlo se vrátit zpátky do pražské přírody.

Možná právě přemýšlíte nad tím, jak poznat ježka, který potřebuje vaši pomoc. Prvním z ukazatelů je jeho hmotnost. Odrostlý a samostatný ježek by měl vážit více než 250 g. Ježci jsou od přírody nočními tvory a za svými pochůzkami vyrážejí až po setmění. Potkáte-li tedy ježka za bílého dne, není to dobré znamení. Takový jedinec může být zraněn nebo trpí nějakou chorobou. Ve všech těchto případech uděláte nejlépe, pokud kontaktujete naší záchrannou stanici, která je na pomoc volně žijícím živočichům v nouzi specializovaná.

Už nyní víme, že letošní rok v záchranné stanici bude v celkovém počtu přijatých živočichů opět rekordní. K dnešnímu dni jsme přijali neuvěřitelných 4 112 zvířat a to do konce roku zbývají stále tři měsíce, takže toto číslo ještě určitě poroste. V loňském roce prošlo rukama našich pracovníků 4 134 zvířat nejrůznějších druhů.

Kamarád ježek

vypouštění ježka, o kterého se přes zimu staraly děti z mateřské školy

Kdo byli:

Pacient číslo 1 000

Pacient číslo 2 000

Pacient číslo 3 000