POZVÁNKA: Po žních jsou tu dožínky. Přijďte na ně do Pralesa!

7. 8. 2018

Historicky druhé žně v ekocentru Prales máme úspěšně za sebou. V sobotu 4. srpna se naši ženci nenechali odradit pálícím sluncem ani vyhlídkou na těžkou práci a společně pokosili obilné políčko. Práce jim šla krásně od rukou a na nějaký ten mozol nikdo z nás nehleděl. Obilí jsme pak společně svázali do snopů a panáků. Ale co bude s obilím dál? To se dozvíte, pokud navštívíte naše Dožínky, které jsme naplánovali na první zářijový den. Naučíte se zpracovat obilí, společně si umeleme vlastní mouku a hlad zaženeme čerstvě upečenými obilnými plackami. Nebude chybět slavnostní průvod v krojích a další tradice, které se k dožínkám vážou, a příjemnou atmosféru pomůže navodit krásná cimbálová muzika. Setkáme se v horním areálu Pralesa ve 13:00, končit budeme o čtyři hodiny později.

žně v Pralese
Máme pro vás připravený bohatý program plný ukázek činností, které se s dožínkami tradičně pojí. Budete mít příležitost sami si vyzkoušet například mlácení či mletí obilí a dozvíte se, co jste možná o obilí dosud nevěděli. Milovníci ručních prací se mohou těšit i na výrobu slaměných předmětů. A co by to bylo za práci s obilím, kdyby jejím výsledkem nebylo také něco dobrého na zub? Připravíme pro vás dílničku, ve které si z vlastnoručně namleté mouky budete moci přímo na ohni upéct placky a ty pak potřít marmeládou či česnekem.
Ve 14 hodin vás všechny zveme do slavnostního průvodu, který se za doprovodu muziky vydá od sklizeného pole do dolního areálu ekocentra, kde jej přivítá dožínkový hospodář a hospodyně.
A pokud stále ještě nejste dostatečně dožínkově naladěni, můžete si přečíst, jak tento svátek úrody vypadal v loňském roce.
Přijďte si zpestřit konec prázdnin do Pralesa. Těšíme se na vás!
plakát