Medárna rok v provozu: Díky ní ochutnáte pražskou přírodu

18. 7. 2018

Medárna Lesů hl. m. Prahy v červnu oslavila první rok svého provozu. Nové prostory, které jsme vybudovali z prostředků hlavního města, se staly plnohodnotnou součástí našeho včelařského pojektu Návrat včel do pražských lesů. Díky novým prostorám a vybavení na zpracování vosku a výrobu mezistěn jsme během jednoho roku zpracovali přes 660 kg vosku pro více než 40 včelařů. Pozadu jsme nezůstávali ani při vytáčení medu, kterého jsme od loňského června z našich včelnic zpracovali na 1 500 kg. To nejsladší, co vám může pražská příroda nabídnout, si můžete od tohoto týdne zakoupit v sídle naší organizace (po telefonické domluvě s Petrou Fišerovou, tel.: 775 018 624), v Zahradnictví Ďáblice a v ekocentru Prales během jejich otevírací doby.

Med je jedním ze zázračných produktů přírody. Má antiseptické a antibakteriální účinky, v lidové medicíně se používal k hojení ran i popálenin. Je přirozenějším sladidlem než rafinovaný cukr a obsahuje mnoho vitamínů, enzymů a stopových prvků prospěšných pro náš organismus. Chuť i barva medu se liší podle toho, ze kterých rostlin a lokalit pochází nasbíraný nektar. Prostřednictvím našeho medu tak máte jedinečnou příležitost zjistit, jak “chutná” pražská příroda. S jedinou sklenicí medu navštívíte Kunratický les, Prokopské údolí, okrasnou školku Ďáblice, Divokou Šárku a dalších 9 míst po celé Praze, kde od časného jara pilně pracují miliony včel z více než padesáti včelstev a 13 včelnic.
med
Naše organizace se včelaření věnuje již sedmým rokem v rámci našeho projektu Návrat včel do pražských lesů. Jeho cílem je především zvyšování povědomí obyvatel Prahy o důležitosti a nezastupitelnosti hmyzu v naší krajině. Osvětu realizujeme prostřednictvím ekologické výchovy a odborných exkurzí do medárny.
Pokud se chcete o pražském včelaření a výrobě medu i vosku dozvědět více, můžete po předchozí domluvě přijít na exkurzi do medárny, kde vás zkušený včelař provede životem ve včelím společenství a dozvíte se, co všechno obnáší jeho práce. A pro školou povinné posluchače pořádáme hned několik zábavných programů o životě včel.
Jestliže se vám právě teď nechce opouštět pohodlí domova a vydávat se za exkurzí, můžete do včelího úlu nahlédnout i na dálku. Jedno ze včelích obydlí jsme opatřili kamerami, které jsou součástí našeho projektu Okno do lesa.
Ceník našeho medu k nahlédnutí v sekci Ceníky
malá včelařka