První výsledky designérské soutěže je možné potkat ve Stromovce

27. 6. 2018

Sjednotit městský mobiliář a dát veřejnému prostoru v hlavním městě jednotnou tvář. To byla vize, se kterou Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy v roce 2016 vyhlásil designérskou soutěž na nové lavičky, odpadkové koše a stojany na kola. Soutěže se zúčastnilo celkem 32 návrhů od českých i zahraničních architektů a designérů. Vítězem, jenž byl vybrán na podzim loňského roku, se stali Michal Froněk a Jan Němeček, jejichž jména jsou spojena s architektonicko-designérským studiem Olgoj Chorchoj. A s jejich vítězným návrhem odpadkových košů se už nyní můžete seznámit v největším pražském parku Stromovka, který máme ve své péči. Odbor ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy nám v těchto dnech předal k instalaci 28 nových odpadkových košů, které byly rozmístěny převážně v oblasti bývalého Rudolfova rybníka.

Stromovka je tak prvním místem v Praze, kde se s těmito novými koši, které budou spolu s lavičkami a stojany na kola z vítězného setu mobiliáře postupně instalovány na území hlavního města, můžete setkat. Odborná porota u návrhu tohoto setu ocenila zejména jeho nadčasovost, jednoduchost, čistotu provedení a kultivovanost v celku i v detailu. Nové designové koše ve Stromovce nahradily provizorní stojany s igelitovými odpadkovými pytli, které byly ve zrekonstruované centrální části Stromovky umístěné od loňského roku.

Dohromady je návštěvníkům ve Stromovce k dispozici 233 odpadkových košů s kapacitou od 45 do 120 litrů. Vyváženy jsou dvakrát a během letní sezóny třikrát denně. Nové koše pojmou až 100 litrů odpadu, což je o 55 litrů více, než kolik se vešlo do těch původních, jež se zde nacházely ještě před rekonstrukcí parku. Kromě vyvážení odpadkových košů odstraňujeme i odpad z volných ploch parku, každých 10 dní takto v průměru shromáždíme dalších 9 metrů krychlových odpadků, které tu zůstanou po neukázněných návštěvnících.

Věříme, že nové odpadkové koše pomohou udržet čistší prostředí pro všechny návštěvníky Královské obory.

labutě

fotografie: http://www.iprpraha.cz/mobiliar