Sladká sezóna je tady. Zahájili jsme medování

15. 6. 2018

Jen co na jaře vyrašily první květy, naše včely se pustily do práce. Pilně sbíraly nektar, aby z něj vyrobily to nejsladší a nejvoňavější, co můžete z pražské přírody získat: zlatý med. A protože jejich úly jsou medu doslova plné, mohli jsme zahájit sezonu medování a vytočit první letošní med z našich včelnic. Pro vaši spotřebu ho k prodeji připravíme do 15. července.

A jak med vzniká a putuje do vašich domácností? Vše samozřejmě začíná u těch nejmenších, kteří na loukách, zahradách i v lesích sbírají pyl a nektar a nosí jej do úlů. Aby včely vyrobily 1 kg medu, nalétají při své práci stejnou vzdálenost, jako kdyby 7x obletěly Zemi kolem rovníku. Na výrobě jedné kávové lžičky medu, kterou si osladíte čaj, stráví jedna včela celý svůj život. Cesta medu ovšem nekončí u včel, které jej pro nás přichystaly. Za vaší sladkou snídaní stojí také náročná práce našich včelařů, kteří svá včelstva celý rok opatrují a starají se, aby jim nic nechybělo. Medování je pro ně odměnou i prací zároveň. Z každé z našich 12 včelnic odebere včelař medové plásty, které putují do medárny. A protože včely si svůj výrobek v plástvích chrání voskovými pokličkami, aby nepodlehl zkáze, musíme jej speciální vidličkou odvíčkovat. Na medometu poté med vytočíme a pomůže nám k tomu odstředivá síla, jež med z pláství vyžene ven. Ten stočíme do kbelíků a následně i do sklenic, ve kterých si je naši zákazníci odnesou domů.
medování
Pokud se chcete o pražském včelaření a výrobě medu i vosku dozvědět více, můžete po předchozí domluvě přijít na exkurzi do naší medárny, kde vás zkušený včelař provede životem ve včelím společenství a dozvíte se, co všechno obnáší jeho práce. A pro školou povinné posluchače pořádáme hned několik zábavných programů o životě včel.