O slunovratu stanice přijala letošního dvoutisícího pacienta, mládě kosa

23. 6. 2017

Probíhající hektická sezona mláďat v posledních týdnech plně zaměstnává všechny pracovníky Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Pouhý měsíc potom, co počet pacientů přijatých do stanice od začátku letošního roku překonal první tisícovku, se číslo rovnou zdvojnásobilo. Pacientem s kulatým číslem 2 000 se stalo sotva dvoutýdenní mládě kosa černého, které vypadlo z hnízda a bylo tak malé, že by bez lidské pomoci nepřežilo. Ve středu 21. června k nám doputovalo z Čestlic u Prahy. Loni jsme dvoutisícího pacienta přijali až 7. července a bylo jím opuštěné mládě kachny divoké.

IMGP5533

Pacient číslo 2 000

Hnízdo kosího mláděte, kterého k nám nálezce o slunovratu dopravil, pravděpodobně napadl predátor, pustit se do něj mohla také toulající se kočka. Tak malé ptáče by za normálních okolností bezpečí svého domova ještě rozhodně neopouštělo. Naštěstí ale na zemi přistálo bez zranění, a tak nepotřebuje zvláštní léčbu.

Stejně jako všechna mláďata pěvců, jejichž vývoj je velmi rychlý a potřebují tak takřka nepřetržitě přijímat potravu, si však náš nový svěřenec žádá časté krmení, nejpozději každou půlhodinu. Jako by se v přírodě s úlovkem v zobácích k hnízdu vraceli rodiče, tak se i my pravidelně vracíme k jeho klícce. Akorát místo zobáku používáme pinzetu. Servírujeme mu směs složenou z drůbežího masa, hmyzu a moučných červů obohacenou o vitamíny. Přes den se interval mezi krmeními ještě zkracuje, od 7 do 21 hodin jej krmíme dokonce po patnácti minutách. Péče je tak velice časově náročná. Protože však mladý kos rychle roste a sílí, budeme jej moci již přibližně za měsíc vypustit zpět do volné přírody.

Mláďata ptáků, kterým bylo zničeno hnízdo, která z hnízda vypadla nebo předčasně vylétla či která z různých důvodů přišla o rodiče, jsou v jarních měsících našimi nejčastějšími pacienty. Právě kosí mláďata mezi nimi spolu s kachnami a sýkorkami dominují. Od začátku roku jsme do stanice přijali již 114 kosů černých.

Kosí galerie: Některá z kosích mláďat, která jsme v průběhu první poloviny roku přijali do stanice