Do pražských lesů míří posila čítající přes 200 tisíc mladých sazenic

7. 11. 2017

Podzim je podobně jako jaro ideálním obdobím pro výsadby mladých stromků v lesních porostech. Na to pamatují i naši lesníci, kteří se v těchto dnech vydávají spolu s pomocníky do svých lesních úseků, aby do půdy na uvolněných plochách vpravili desetitisíce sazenic lesních dřevin. Na čerstvé přírůstky se těší nový pás lesa v pražských Radlicích, nově založený les V Panenkách a několik prázdných mýtin ve stávajících pražských lesích. Celkem v našich lesích letos na podzim vysadíme více než 210 tisíc sazenic.

Na severním okraji přírodního parku Prokopské a Dalejské údolí v pražských Radlicích přibude skoro 26 tisíc stromků, les V Panenkách na východě Prahy posílí na 80 tisíc sazenic a pro ostatní dílčí volné plochy o celkové rozloze zhruba 15 hektarů jsme letos vyčlenili skoro 110 tisíc nových sazenic. Druhová skladba všech našich plánovaných výsadeb vždy odpovídá přirozenému složení lesa v dané oblasti, výsadbám v Praze proto tradičně vévodí hlavně dub zimní a dub letní, které doplňují další lesní dřeviny. V Radlicích tak například počítáme kromě dubů také s habrem obecným, třešní ptačí nebo jeřábem břekem, dubový les V Panenkách doplní zase větší množství borovic lesních.

IMG_0522

Na uvolněné zemědělské půdě na okraji přírodního parku Prokopské a Dalejské údolí jsme nový pás dubového lesa založili již na jaře letošního roku. Základ budoucího lesa tu vytvořilo téměř 15 tisíc sazenic. Také les V Panenkách v Běchovicích je úplně nový: První stromky tu rovněž zakořenily na jaře, teď na podzim čeká na své sazenice dalších skoro 10 hektarů plochy a ještě cca 50 tisíc sazenic, které pokryjí 5,6 hektaru budoucího lesa, si schováváme na jaro příštího roku. Kolem výsadeb těchto nových lesních porostů dohromady vztyčíme více než 8 kilometrů oplocení kvůli ochraně před zvěří, která by mladé sazenice mohla okusováním zničit.

Vznikající les V Panenkách je součástí ÚSES – Územního systému ekologické stability krajiny, který propojuje přirozené i vytvořené ekosystémy udržující rovnováhu v přírodě kolem nás. Les V Panenkách je navíc už druhým novým lesním porostem, který na východě Prahy v poslední době vznikl. Na podzim roku 2016 jsme nedaleko odtud, na bývalém poli mezi Dubčí a Běchovicemi, spolu s 53 tisíci sazenic založili nový les Robotka. V budoucnu tak v této části Prahy vyroste větší lesní celek, který Pražané budou moci využívat pro rekreaci a odpočinek.

Výsadby nových lesů hradí hlavní město Praha z prostředků odboru ochrany prostředí, který také pracoval na přípravě jejich projektů.