Nové břehy, nové dřeviny. U potoků a rybníků vysadíme na 200 stromů

18. 4. 2018

Jakmile se příroda po chladných zimních měsících konečně probudila, vrhli jsme se na nejrůznějších místech po celé Praze na plánované výsadby nových dřevin. Kromě pražských lesů a parků v naší správě se nových stromů během dubna a května dočkají i břehy opravených vodních ploch a potoků, na jejichž revitalizaci jsme pracovali hlavně v průběhu minulého roku. Desítky nových dřevin budeme vysazovat podél obnoveného povrchového koryta potoka Brusnice na Břevnově, kolem opraveného koryta Nebušického potoka v Nebušicích na severozápadě Prahy, u původně suché retenční nádrže Interlov v Michli, z níž jsme vytvořili nádrž se stálou vodní hladinou, kolem nového rybníka Kotlářka v Košířích či u odbahněného a opraveného Libockého rybníka u obory Hvězda. Stromy přibudou také u nádrže Říčanka v Dubči a u Botiče v Nuslích a u Záběhlického jezu. Postupně tak kolem pražských vodních ploch rozmístíme takřka 200 vzrostlých stromů.

Vůbec nejvíc nových stromů, dohromady více než 50, se chystá k potoku Brusnice, po třiceti jich přibude u nádrže Interlov i Kotlářka. Mezi dřevinami, které během následujícího měsíce vysadíme u zrevitalizovaných vodních toků a ploch, budou hlavně olše, vrby, jasany, javory, lípy, jilmy či střemchy. Blízkost vody jim bude vyhovovat a za odměnu zkrášlí její břehy. Různorodost budoucího břehového porostu bude navíc jeho nejlepší zbraní vůči případným chorobám a škůdcům.
Výsadbami zeleně dotvoříme celkový vzhled revitalizovaných lokalit a zakončíme tak práci hned na několika větších projektech. Doufáme, že všechna tato místa budou moci Pražanům již brzy začít plnohodnotně sloužit k odpočinku a rekreaci.
Náklady na výsadbu dřevin hradí hlavní město Praha z prostředků odboru ochrany prostředí.
potok_ricanka


Zdroj fotografií: OCP MHMP