Pražské lesy letos na jaře přivítají skoro 150 tisíc nových stromků

15. 4. 2018

Jaro už je v plném proudu a naši lesníci se tak mohou konečně pustit do sázení mladých stromků. Letos na jaře vysadíme v lesích po celé Praze celkem 145 tisíc mladých sazenic, další část nových stromků pak přibude ještě na podzim. Mimořádného množství mladých dubů, buků či lip se během tohoto jara dočká například nový les V Panenkách nebo volná plocha v Dubči. Stejně jako každý rok se můžeme spolehnout na naše skvělé pomocníky: S výsadbami nám i letos pomáhají žáci pražských základních škol.

V minulém roce jsme na východě Prahy mezi Běchovicemi a Kolodějemi založili úplně nový les V Panenkách. Na plochu větší než 12 hektarů jsme tehdy během jara a podzimu vysadili přes 100 tisíc sazenic. Tím jsme ale ještě rozhodně neskončili. Během letošního jara čeká totiž nový les další várka: Na dosud volných více než 5 hektarů přidáme dalších 50 tisíc stromků. Při všech našich výsadbách vždycky myslíme na to, abychom budoucím generacím zanechali zdravý a silný les plný dřevin přirozené druhové skladby odpovídající pražské oblasti. A stejně postupujeme i u Běchovic. Na východě Prahy sázíme duby, lípy, buky, javory, jasany, třešně, jilmy a habry a doplňujeme je menším množstvím jehličnanů, hlavně jedlemi, modříny, douglaskami a borovicemi.

K druhému velkému úkolu se od lesa V Panenkách nebudeme muset přesouvat daleko. Dalších 28 000 stromků zasadíme na nedaleké volné ploše o velikosti necelých 3 hektarů, která leží na území městské části Praha-Dubeč. Zde naši pracovníci vysadí především duby, které v budoucnu vytvoří větrolam a ochrání blízkou zástavbu před poryvy větrů.

sazeni_lesa

Na výsadbách se každý rok podílejí i žáci pražských základních škol, s nimiž naši lesní pedagogové ročně vysadí tisíce dřevin. A protože si v letošním roce připomínáme 100. výročí založení Československé republiky, můžou se s námi děti letos speciálně zasadit o republiku.

Výsadbami v lesích ale naše práce nekončí. Ve své správě máme i několik význačných pražských parků, například Stromovku, park na vrchu Vítkově, Letenské sady nebo Petřín. Ve Stromovce jsme již v prvním dubnovém týdnu stihli vysadit 29 vzrostlých dubů letních. Patnáct z nich vytvořilo dubovou alej na okraji parku u ulice Za Elektrárnou, ostatní našly své místo u Malé říčky.

sazeni_Stromovka