Srážka s lodí ji přivedla do stanice, 3000. pacientem je labuť

31. 8. 2017

Letos o pět týdnů dříve než v minulém roce přivítala naše Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy svého 3tisícího pacienta. Kulaté číslo připadlo na jednu z labutí, jichž do stanice každoročně přijmeme více než sto. Velká část z nich se k nám dostane se zraněním po střetu s tramvajovými trolejemi na mostech nad řekou, tramvajové vedení ale není pro vodní ptáky na Vltavě jediným nebezpečím. Labuť, která se stala naším letošním 3000. pacientem, pravděpodobně srazila projíždějící loď.

labut-3000

Pacient číslo 3 000 – zraněná labuť velká

Dospělá labuť, očividně otřesená po vážném nárazu, se našla na smíchovském zdymadle 18. srpna. Zjevně si poranila hlavu – točila se dokola a držela krk dole. Nyní je u nás v léčení, zatím však není jisté, jestli se uzdraví a bude se moci vrátit zpátky na Vltavu.

Letošní rok pro tuto labuť není zrovna šťastným rokem. V naší záchranné stanici je letos dokonce už podruhé. Poprvé jsme ji přijali 11. března, poté, co narazila do tramvajového vedení na Mánesově mostě. Naštěstí však tehdy neutrpěla žádné vážné zranění, a tak jsme ji po pěti dnech mohli vypustit zpět do pražské přírody. Na cestu k Vltavě od nás dostala ornitologický kroužek, který nám nyní prozradil, že už jsme se v minulosti setkali.

V roce 2016 jsme 3000. pacienta přijali až 26. září, stalo se jím osiřelé a vysílené mládě ježka západního. I tehdy však šlo o rekord – v roce 2015 totiž počet pacientů překonal hranici třetí tisícovky až v závěru roku. Každým rokem počty zraněných či jinak handicapovaných živočichů po stovkách narůstají. Předpokládáme, že letos stanicí projde celkem až 4 000 zvířecích pacientů.