Jako pacient číslo 1 000 do stanice dorazilo dvoudenní kachňátko

25. 5. 2017

V polovině května přesáhl počet živočichů přijatých od začátku roku do Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy první tisícovku. V sobotu 13. května jsme převzali do péče sedm opuštěných kachních sourozenců starých sotva dva dny, které nálezkyně objevila v Michelské ulici v Praze 4. Právě jedno ze sedmi malinkých kachňátek, jimž se ztratila matka, když se své potomky pokusila odvést k vodě, se stalo naším tisícím letošním pacientem. Loni jsme první tisícovky dosáhli o necelý týden později, 19. května 2016, a tisícím pacientem byl kos černý, kterého napadla kočka.

kachnatko

Pacient číslo 1 000

Kachní sedmerčata se pravděpodobně vylíhla v centru Prahy, odkud se je jejich kachní matka pokusila hned záhy po narození odvést někam k vodě. Kachňata se totiž líhnou vyvinutá a dokážou dobře plavat a potápět se. Kachnu ale někdo vyplašil nebo se něčeho lekla, možné také je, že se kachní rodinu někdo neúspěšně pokusil odchytit. Rodina se rozdělila, bohužel už napořád.

Matku kachňatům sice nahradit nedokážeme, ale umíme se o ně postarat do té doby, než jim naroste peří, aby mohla létat. Prozatím se jim u nás daří dobře, krmí se speciálním šrotem a granulemi pro kachňata. Potrvá zhruba dva měsíce, než budou dostatečně velká na to, aby se o sebe v přírodě sama postarala.

Příběh sedmi kachňat není vůbec ojedinělý. Kachny a kachňata jsou obzvlášť na jaře našimi častými pacienty, momentálně máme v péči 45 osiřelých nebo opuštěných kachňat. Často stěhujeme celé zmatené kachní rodiny, které se ztratí v bludišti pražských domů na cestě k vodě. Kachny totiž v Praze hnízdí na nejroztodivnějších místech, na střechách domů, na terasách, balkonech i v uzavřených dvorech v centru města, a ze všech těchto hnízd se se svými potomky potřebují dostat k vodě. A protože na rozdíl od turistů nevyrážejí do ruchu velkoměsta s mapou, je občas potřeba je trochu nasměrovat. Ztracené kachny vypouštíme na vybraných místech po Praze, u Vltavy, ale také na některých velkých rybnících, kde si mohou plavání i potápění užívat dle libosti.

Jak vypadá samotný odchyt zatoulaných kachen, se můžete podívat ve videu. Šlo o jednu z kachních rodinek s podobným příběhem, které jsme zachránili v loňském roce. Kachna s kachňaty se nemohla dostat z uzavřeného areálu základní školy.