Zvědavý racek uvízl v šachtě na Vltavě. Stal se tak naším 4000. pacientem

1. 12. 2017

O velkém štěstí nakonec může hovořit smolař z Modřan, kterého pravděpodobně zvědavost zavedla do jedné z šachet na Vltavě, z níž se sám nemohl dostat. Rackovi chechtavému v tu chvíli nejspíš do smíchu příliš nebylo. Příběh má ale šťastný konec, racka jsme vysvobodili a vypustili a nyní už se nejspíš zase spokojeně „chechtá“ někde nad řekou. My na něj ale určitě budeme vzpomínat – zvědavý pták se totiž stal letošním rekordním 4 000. pacientem naší Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Zároveň jde o teprve čtvrtého zachráněného racka v tomto roce, protože racci rozhodně nepatří mezi naše běžné pacienty.

Poslední listopadovou neděli krátce po poledni se v naší záchranné stanici rozezněl telefon oznamující zvíře v nesnázích. Naši pracovníci proto ihned vyrazili do Modřan, kde se celá zápletka odehrávala. Při průzkumu místa zjistili, že do jedné z úzkých a hlubokých šachet na Vltavě zapadl racek.

sachta

Kvůli rozměrům šachty nebylo možné, abychom k vyděšenému ptákovi spustili žebřík, šachta byla příliš úzká. Ani ostatní odchytové pomůcky, které pracovníci stanice běžně vozí s sebou, nedosahovaly až na dno šachty. Proto přišla na řadu improvizace. Pár teleskopických tyčí, podběrák, pevná lepicí páska a šikovné ruce daly během pár minut vzniknout vhodnému odchytovému nástroji.

pomucka

Ovšem i přes velkou obratnost a zkušenost našich pracovníků nebylo snadné racka ze stísněných prostor vysvobodit. Teprve po několika pokusech se nešťastníka podařilo vytáhnout na svobodu.

Důkladně jsme jej prohlédli, ale pták naštěstí nebyl zraněný ani vyčerpaný, pravděpodobně pobyl v nečekaném vězení jen malou chvíli. A protože převoz do stanice byl zbytečný a pro zvíře navíc stresující, rovnou jsme šťastného racka chechtavého vypustili na svobodu.

racek

Už nyní víme, že letošní rok v záchranné stanici bude v celkovém počtu přijatých živočichů opět rekordní. K dnešnímu dni jsme přijali neuvěřitelných 4 017 zvířat a to do konce roku stále zbývá celý jeden měsíc, takže toto číslo ještě určitě poroste. V loňském roce prošlo rukama našich pracovníků 3 707 zvířat nejrůznějších druhů. Tuto statistiku jsme letos vyrovnali již 19. října, kdy jsme jako pacienta s číslem 3 707 ošetřili vysílenou a hladovou samičku ježka východního.

Kdo byli:

Pacient číslo 1 000

Pacient číslo 2 000

Pacient číslo 3 000