Od meandrů po Vltavu: Rio Botičo s vodáky na hřbetu prokličkovalo městem

27. 10. 2017

Ráno zataženo, mírně poprchává, počasí zrovna neláká k vodním hrátkám v potoce. Přesto se na břehu Botiče scházejí vodáci nadšenci, kteří si ani letos nemohou nechat ujít jedinečnou příležitost projet se po Botiči, který popožene odpouštěná voda z Hostivařské přehrady, až do Vltavy a prohlédnout si hlavní město z úplně jiného úhlu – z kanoe, kajaku či raftu. Je neděle 22. října a startuje Rio Botičo.

rio7
Trasa začíná pod Hostivařskou přehradou. Vodáci se proplétají prvními meandry a míjí ovce, které se nevzrušeně pasou na břehu. Drobné peřejky občas někoho rozhodí a nedobrovolně testuje teplotu říjnové vody.
Větší dobrodružství ovšem vodáky čeká na jezu Marcela. Tady už na břehu na první lodě čekají natěšení diváci, protože jez je se svým převýšením zárukou dramatických situací a testovacím místem vodáckého umu. Méně zkušení, avšak dost rozumní svoje lodě přenáší, odvážní jez sjíždí a často se pod jezem rovnou vykoupou. Zdá se ale, že to nikomu nevadí, a dobrá nálada se nese po hladině Botiče dál.
Cesta Botičem pokračuje přes Záběhlický jez a pod různými mostky a lávkami až k občerstvení u Hamerského rybníka, kde teplá polévka všem přichází vhod. Pak začíná regulovanější část potoka protékajícího městskou zástavbou. Tady se před vodáky otvírají neznámé pohledy na budovy i parky v Michli, v Nuslích i pod Vyšehradem. Zpestřením plavby jsou navíc zatrubněné úseky toku, které vodáky vedou do tunelů, kde se bez baterky jen těžko obejdou.
Na konci cesty na ně jako poslední zkouška čeká ten vůbec nejdelší tunel, dlouhý téměř 750 m, který ústí přímo do Vltavy. Těm, kteří se nebojí ponořit se na chvíli do temnoty, se však nakonec bohatě odmění: Vpouští je na velkolepou Vltavu, kolem níž se tyčí úchvatné panorama města s Pražským hradem a Karlovým mostem.