Záchranná stanice pomohla dvěma vzácným ptačím pacientům, kvakošům nočním

20. 6. 2016

O prvním červnovém víkendu přijala Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy dva vzácné kvakoše noční, kteří se ocitli v ohrožení života a bez lidské pomoci by uhynuli. Dospělého ptáka ze Stromovky spoutal rybářský vlasec, mláděti z nedalekého Císařského ostrova nešťastně uvízla noha pod kamenem. Zatímco dospělého kvakoše jsme mohli po pár dnech vypustit zpátky do parku, mládě svůj budoucí osud teprve vyhlíží.

Pro dospělého kvakoše se záchranáři ze stanice vydali v sobotu 4. června do Stromovky. Byl zamotaný ve vlasci, promočený a vysílený. Není to ojedinělý případ, rybářské háčky a vlasce jsou častou příčinou zranění vodních ptáků a živočichů, kteří obývají břehy vodních ploch a toků, a mohou mít pro zvíře i smrtelné následky. Nedávno stanice například zachraňovala labuť, jíž se rybářský háček zabodl až do jícnu.

dospely-kvakos-tesne-po-zachrane

Dospělý kvakoš těsně po záchraně

Hned o den později se záchranáři vydali na další výjezd a znovu pro kvakoše, tentokrát pro nedospělé mládě. Uvízlo na břehu Císařského ostrova, kde se mu pod velkým kamenem zasekla noha. Utrpělo závažné zranění, otevřenou zlomeninu nohy, a navzdory poskytnuté první pomoci už bylo pozdě. „Poškozené cévy do nohy nepřiváděly krev, a proto jsme ji museli částečně amputovat,“ říká vedoucí ošetřovatelka stanice Zuzana Pokorná.

Dospělý kvakoš měl víc štěstí. Vlasce se s pomocí ošetřovatelů zbavil, po pár dnech odpočinku v záchranné stanici nabral ztracenou sílu a vrátila se mu i dobrá kondice. O necelý týden později, ve večerních hodinách (protože tehdy je aktivita kvakošů největší), jsme jej vypustili zpátky do Stromovky. O tom, zda budeme moci zpět do přírody vypustit i zraněné mládě, rozhodne až čas. Naučí-li se chodit a lovit potravu s částečně amputovanou nožkou, vrátí se na Císařský ostrov. V opačném případě zvažujeme výrobu protézy, s níž by ovšem kvakoš již musel zůstat v zajetí. Ještě však nějakou dobu potrvá, než se úplně zotaví. Prozatím bere antibiotika a postupně se mu vrací chuť k jídlu.

mlade-kvakose-se-zlomenou-nohou

Mládě kvakoše se zlomenou nohou

Kvakoš noční patří mezi zvláště chráněné druhy živočichů. Jak napovídá jeho název, je aktivní hlavně za šera, proto ho není běžně vidět. Za potravou vyráží přes den jenom v období, kdy krmí mláďata. Při letu vydává specifický „kvákavý“ zvuk. Zdržuje se v blízkosti řek, rybníků a mokřadů a jeho hlavní potravou, pro kterou se brodí vodou, jsou drobné rybky, žáby anebo hmyz.

tisková zpráva ke stažení