Labuti, kterou „ulovil“ rybář, pomohla až záchranná stanice

4. 5. 2016

Ve čtvrtek 5. května 2016 v 10 hodin, u Mánesova mostu v Cihelné ulici, vypustí ošetřovatelé Záchranné stanice pro volně žijící živočichy hl. m. Prahy slavnostně zpět na Vltavu vyléčenou labuť, kterou odchytili s rybářským háčkem nebezpečně zabodnutým v jícnu. Labuť je po úspěšné operaci a několikatýdenní rekonvalescenci připravená vrátit se zpět na Vltavu ke svému labutímu partnerovi. Spolu s ošetřovateli labuť vyprovodí i zástupci společnosti Pražská energetika, a. s., která od letošního roku sponzoruje provoz jednoho z nových zásahových vozidel záchranné stanice, díky němuž se labuti dostalo rychlé pomoci.

Oznámení o labuti dostala záchranná stanice v pondělí 4. dubna. Záchranáři se na místo okamžitě vypravili, ale vystresovanou labuť se jim nepodařilo odchytnout. Po celý týden se k řece vraceli a znovu se o odchyt pokoušeli, nakonec byli úspěšní v sobotu 9. dubna, když pro ni jeden ze zaměstnanců stanice bez váhání skočil přímo do vody.

3

Vyoperovaný rybářský háček

Veterinární lékařka záchranné stanice zraněnou labuť uspala a háček hluboko z jícnu v narkóze vyndala ven. Operační rána na krku se naštěstí dobře zahojila a neobjevily se ani žádné další komplikace.

5

Labuť se po operaci zotavuje ve venkovní voliéře

Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy, již provozují Lesy hl. m. Prahy, přijme ročně kolem 3 000 zraněných či jinak handicapovaných volně žijících živočichů. Labutě, jež obývají řeku i v samotném centru Prahy, patří mezi časté pacienty, každý rok jich ošetřovatelé přijmou zhruba 100. Část se jich zraní při kolizi s tramvajovým vedením na pražských mostech, část jich záchranná stanice přijímá s rybářskými háčky, které mohou labuti závažně poškodit zobák, krk nebo zažívací soustavu, někteří ptáci se zase zamotají do rybářského vlasce tak, že jsou omezeni ve svém přirozeném pohybu na vodě, na souši či v letu.

tisková zpráva ke stažení