Hrozivé zranění, ale šťastný konec: Labuť se vrátila na Vltavu

18. 4. 2016

Když ošetřovatelé Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy přivolaní městskou policií dorazili v úterý 15. března k Střeleckému ostrovu v centru Prahy, pohled na zkrvavené bílé peří, který se jim naskytl, nenabízel mnoho prostoru k optimismu. Jedna z labutí v letu narazila do tramvajového vedení na mostu Legií, utrpěla při tom rozsáhlou a hlubokou ránu na krku a v šoku se zřítila až dolů na Střelecký ostrov. I když vyhlídky vůbec nebyly dobré, okamžitě se pustili do její záchrany.

labut

Labuť při příjmu do záchranné stanice

Necelý rok starou labuť pracovníci převezli k veterinární lékařce záchranné stanice, která ránu vyčistila a zašila. Pořád tu však hrozilo velké riziko, že labuť podlehne nějakému vnitřnímu zranění po pádu z velké výšky nebo že se projeví infekce. Důsledná veterinární péče a pravidelné podávání antibiotik však nebezpečí postupně zažehnaly a statečnou labuť, jejíž vůli k životu nehoda nedokázala zpřetrhat, se ve stanici podařilo zachránit. Už po týdnu vypadala labuť mnohem lépe a po třech týdnech léčby a rekonvalescence se na začátku dubna mohla vrátit zpět mezi ostatní labutě na Vltavu. Jen s jednou životní jizvou navíc.

labut5

Návrat zpět do života na řece

Labutě bohužel patří mezi časté pacienty Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy a velká část z nich se zraní právě při kolizi s tramvajovým vedením na pražských mostech. V loňském roce jsme přijali celkem 95 labutí, také v roce 2014 jich bylo kolem stovky. Labutě narážejí do trolejí, i když jsou na nich umístěné varovné odrazky, protože na rozdíl od světelného značení jsou v noci či v mlze odrazky pro ptáky stejně neviditelné. Trauma labutím působí také ohňostroje a výbuchy petard a další pyrotechniky v okolí Vltavy. Hlasité rány je vyplaší, takže se v dezorientovaném stavu a navíc za tmy zvednou z hladiny řeky do vzduchu, kde na ně místo úniku číhá neviditelná překážková dráha.