Záchranná stanice má nová odchytová vozidla

10. 12. 2015

Ve středu 9. prosince 2015 v chuchelském zookoutku zástupci hlavního města Prahy předali Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy dva nové odchytové vozy. Nová auta, která pracovníci stanice potřebují ke každodenním výjezdům za zraněnými živočichy po celé metropoli, tak nahradila dvě dosavadní nevyhovující vozidla. Nová auta jsou značky Peugeot Partner a splňují všechna předepsaná veterinární nařízení pro odchytová vozidla.

Oba nové vozy financovalo hlavní město Praha z prostředků odboru ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy.

Klíče od nových odchytových vozidel předala řediteli Lesů hl. m. Prahy Vladimíru Krchovovi radní Jana Plamínková, která ve svém projevu zmínila i plánovanou celkovou rekonstrukci záchranné stanice, již Lesy hl. m. Prahy spravují. Součástí programu pak byla společná prohlídka zookoutku, který funguje jako detašové pracoviště záchranné stanice pro trvale handicapované živočichy. Přítomní zástupci hlavního města a novináři měli také příležitost vyzkoušet si krmení zdejších muflonů a jelenů přímo ve výbězích.

auta

Obě nová auta mají svá vlastní jména a po Praze tak ještě letos začne jezdit Zrzka a Hugo. Zrzka podle chráněných veverek, které se do stanice dostávají s obvykle velmi složitými zraněními. Jejich léčba je mimořádně náročná, neboť veverky jsou velmi citlivé na jakýkoli stres. A Hugo podle sýce rousného, jehož stanice přijala ještě jako soví mládě, které vypadlo z hnízda a zázrakem navíc přežilo útok psa. Bohužel mu navzdory péči ošetřovatelů zůstal trvalý handicap, a tak se stal stálým obyvatelem stanice a pomocníkem při ekovýchovných programech. Ročně přijme záchranná stanice přibližně 30 sov a obvykle jde právě o nesamostatná mláďata či o pacienty se zraněním po srážce s autem. Kromě sýců se ve stanici objevují také výři velcí, kalousi ušatí, puštíci obecní či sovy pálené.

auta3

Pražská záchranná stanice poskytuje nepřetržitou službu pro volně žijící živočichy, jejichž zranění či handicap vyžaduje odbornou lékařskou péči a dočasnou rekonvalescenci před návratem do volné přírody. Pracovníci stanice jsou denně voláni k případům zraněných živočichů. V sezóně nejvytíženějších jarních a letních měsíců vyjíždějí do komplikovaného městského provozu i dvacetkrát denně. Dosud měli k dispozici dvě starší auta – Škodu Felicii Pick-Up a Opel Combo, obě s rokem výroby 2000 – přičemž každé z nich již překonalo hranici 200 tisíc najetých kilometrů. Škodu Felicii dostala stanice od Městské policie hl. m. Prahy, která automobil vyřadila ze svého odchytového provozu, druhý vůz poskytly Lesy hl. m. Prahy.