Rekordní rok pro záchrannou stanici: Přijala přes 3 tisíce živočichů

18. 1. 2016

Za rok 2015 přijala Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy 3 036 zraněných či jinak handicapovaných živočichů, kteří by bez lidské pomoci ve volné přírodě nepřežili. O téměř 400 zvířat tak stanice překonala statistiku z roku 2014 a počet pacientů za uplynulý rok je vůbec nejvyšší od roku 2012, kdy začala stanice pod vedením Lesů hl. m. Prahy plnohodnotně fungovat. Aby narůstající množství pacientů a výjezdů do terénu stanice dokázala co nejlépe zvládnout, získala v loňském roce od Magistrátu hl. m. Prahy dva nové odchytové vozy. V roce 2015 zároveň skončily práce na projektové studii nového areálu záchranné stanice.

Nejčastějšími pacienty záchranné stanice v roce 2015 byli ježci (311 pacientů), zajíci (114), poštolky (103), kosi (165), rorýsi (110) či netopýři (208). Tak jako v roce předcházejícím tvořily velkou skupinu pacientů labutě (95), jejichž tradičním nepřítelem jsou tramvajové troleje na pražských mostech. Nečekané překvapení si připravil jeden ze zraněných labuťáků, kterého stanice přijala 18. prosince 2015. Podle kroužku na noze ošetřovatelé poznali, že labuťák už jejich pacientem jednou byl, a to přesně před rokem. V prosinci 2014 se zranil na Mánesově mostě, o rok později na mostě Libeňském. Sovy mezi pacienty zastupoval sýc rousný, puštík obecný či kalous ušatý, z dravců se do stanice kromě poštolek dostal také moták pochop, raroh velký, káně lesní a rudochvostá nebo krahujec obecný. Ošetřovatelé si poradili i se třemi jezevci, sedmi ledňáčky říčními, s ropuchou zelenou a skoro padesátkou veverek a podobným počtem kavek.

prijem-zvirat

Počty přijatých živočichů v jednotlivých měsících minulého roku.

Záchranná stanice funguje nonstop a ošetřovatelé několikrát denně vyjíždějí k případům zraněných živočichů po celé Praze. Zázemí záchranné stanice, která sídlí na okraji Jinonic v blízkosti Prokopského údolí, je však ve velmi špatném a dlouhodobě neudržitelném stavu. Proto hlavní město plánuje celkovou rekonstrukci zdejšího areálu, z nějž by se mělo stát moderní léčebné zařízení odpovídající evropským standardům v péči o volně žijící živočichy. Nyní již hotová projektová studie navíc počítá i s veřejně přístupnou částí, v níž Lesy hl. m. Prahy plánují vytvořit nové přírodní ekocentrum s malou zoo pro živočichy s trvalým handicapem.

Velkou úlevou a pomocí pro stanici byla především dvě nová odchytová vozidla, která stanice v prosinci 2015 získala od hlavního města Prahy, odboru ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy. Nahradila dva staré dosluhující a poruchové vozy. Nová auta umožní bezpečný a rychlý převoz odchycených a zraněných živočichů do stanice a k veterinárnímu ošetření.

Záchranná stanice se po celý rok zapojovala do ekologickovýchovných aktivit Lesů hl. m. Prahy zaměřených na ochranu přírody a volně žijících živočichů. Stanice se tak Pražanům snaží vysvětlovat problematiku divokých zvířat a jejich záchrany a předcházet i některým zbytečným zásahům člověka. V roce 2015 také odstartovala pilotní projekt Kamarád ježek, který zapojuje děti ze základních škol do zodpovědné péče o malého ježka, jenž by sám zimu venku nepřečkal.

tisková zpráva ke stažení