Už počtvrté si u nás můžete pořídit vánoční stromek, který má budoucnost

16. 11. 2020

Upozornění (4.12.2020): Na hájovně Hostivař je již vyprodáno, ale na ostatních prodejních místech je jich stále dostatek.

Po velkém úspěchu v předchozích letech pokračujeme i letos v našem projektu Vánoční jedlička s budoucností. Od středy 18. 11. 2020 zahajujeme prodej speciálních vánočních jedliček v květináčích. Opět se jedná o lesní sazenice jedle bělokoré, které rozhodně nesplňují tradiční parametry dokonalého vánočního stromu, a to ani velikostí, ani tvarem, a jejichž vzhled se tak může zdát být trochu „punkový“. Zato ale mají jednu ohromnou výhodu – jsou to stromky přímo vypěstované a určené pro výsadbu v krajině, a nemusí proto po Vánocích skončit u popelnic. Letos jsme do prodeje připravili celkem 2 000 jedliček (z toho celkem 500 jedliček z produkce naší vlastní lesní školky v Čimickém háji), které bude možné na jaře vysadit buď na zahradu, nebo přímo do lesa mezi ostatní stromy. Společné jarní vysazování bývalých vánočních jedliček plánujeme na 28. března 2021 v Kunratickém lese.

1500 zhruba půlmetrových stromků pochází z lesní školky ve Staré Boleslavi, dalších 500 kusů jsme pro projekt poprvé vypěstovali v naší lesní školce v Čimickém háji. V této lesní školce již několik let pěstujeme jehličnaté i listnaté sazenice, které pak vysazujeme v pražských lesích. I když produkce sazenic z pěstebních ploch, které se nacházejí uprostřed Čimického háje, zdaleka nepokrývá naši každoroční potřebu pro výsadby v pražských lesích, je to důležitý zdroj pro dodržení správné druhové skladby výsadeb i pro případné výpadky v externích dodávkách. Fakt, že zde stromky od semínka pěstujeme v podmínkách, které odpovídají i jejich budoucímu trvalému stanovišti, navíc zvyšuje jejich odolnost a životaschopnost.

jedlicka_nahled

Při dodržení správného postupu (pomalá teplotní aklimatizace, zalévání a zajišťování vzdušné vlhkosti) by stromky měly v pořádku zvládnout svůj náročný vánoční úkol ve vytopených pražských domech a bytech. A protože se nejedná o standardní vánoční jehličnany pěstované právě a pouze pro vánoční období, nýbrž o stromky běžně pěstované pro výsadby v krajině, měly by posléze úspěšně zvládnout i přesun do země na zahradě nebo v lese. Ten, kdo nedisponuje zahradou, kam by jedličku po zimě mohl zasadit, anebo ten, kdo chce stromku věnovat úplnou svobodu, může jej vzít v neděli 28. března 2021 ve 14 hodin do Kunratického lesa, kde se budou bývalé vánoční jedličky pod dohledem pražských lesníků vysazovat. Výsadby jedliček v Kunratickém lese se v nějaké podobě uskuteční za všech okolností. Pro případ, že by do našich plánů znovu zasáhla pandemie COVID-19 a z ní vyplývající opatření, jsme připraveni i na „bezkontaktní“ variantu. Doufáme však, že na jaře 2021 už nic takového nebude potřeba.

Od středy 18. 11. 2020 si jedličku můžete zakoupit na některém z našich prodejních míst v různých částech hlavního města:

Kde Kdy
Zahradnictví Ďáblice během otvírací doby
ekocentrum Prales během otvírací doby
hájovna Čimice pondělí–pátek 13:00–16:00
hájovna Hostivař pondělí 7:30–9:00; středa 14–15:30
hájovna Chuchle pondělí 7:30–9:00; středa 14–15:30
hájovna Šárka pondělí 7:30–9:00; středa 14–15:30

Cena za stromek je 100 Kč. Kromě stromku kupující obdrží i podrobný návod, jak se o jedličku během Vánoc starat.

Jedle bělokorá v minulosti bývala naším nejhojnějším jehličnanem, v průběhu 20. století však z českých lesů takřka vymizela, a to hlavně kvůli nevhodnému způsobu hospodaření v lesích, vysoušení krajiny nebo průmyslovým imisím. Výsadbami mladých sazenic jí pomáháme postupně se do české přírody zase vracet. Její sazenice jsou pravidelně součástí každoročních výsadeb v pražských lesích.

jedlicka_plakat